Help & Support

Vind hier het antwoord op uw vraag

Wat is digitale televisie via DVB-T

Digitale televisie

Digitale televisie is een vorm van televisie waarbij het televisiesignaal digitaal wordt overgezonden. Traditioneel werd er in de hele wereld gebruikgemaakt van analoge televisie. Er bestaan daarvoor veertien verschillende standaarden, die voor kleurentelevisie zijn aangevuld met PAL, NTSC of Secam. Sinds begin jaren '90 is digitale televisie aan een opmars bezig. Hierbij wordt in Europa gebruikgemaakt van de DVB-standaard.

DVB-T

De techniek achter edpnet digitv is Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T). DVB-T is de open standaard voor uitzending van digitale video met behulp van zendmasten. Door gebruik van digitale techniek is bij voldoende signaal de ontvangst prima. Ruis en reflecties (dubbele beelden) komen niet meer voor.

Ontvangst

In Nederland kan bijna iedereen digitale televisie of digitale radio ontvangen via DVB-T. Met een buitenantenne en de installatie van een set-top box kunnen 80% van de Nederlanders DVB-T te ontvangen. Met een binnenhuisantenne is de ontvangst niet altijd gegarandeerd. Ontvangst in een betonnen woning zal veel moeilijker zijn dan in een bakstenen woning, spiegelende beglazing is voor ontvangst slechter dan gewone beglazing, ontvangst op het gelijkvloers is moeilijker dan op een verdieping. De juiste positie uitzoeken blijft hier de boodschap.

In gunstige omstandigheden is een perfecte ontvangst met een binnenantenne ook mogelijk, maar niet gegarandeerd. In het algemeen geldt hoe dichter bij de zender, hoe meer kans op een goede binnenhuisontvangst. Met DVB-T heb je nooit slechte ontvangst. Ofwel heb je ontvangst, ofwel niet.

Voordelen

Dichtbij de zenders, die op 44 locaties in Nederland en in 6 plekken in België staan opgesteld, vooral nabij de grote steden, kan voor ontvangst worden volstaan met een eenvoudige binnenantenne, waardoor op een willekeurige plaats in huis TV gekeken kan worden zonder noodzaak van aanleg van antennekabels.


Naast vele digitale technieken, waaronder foutcorrectie, is een van de belangrijkste eigenschappen van de transmissie dat er uitgezonden wordt over een groot aantal frequentiebanden binnen een kanaal, 1512 (2k mode) of 6048 (8k mode) stuks, gebruik makend van OFDM en met een heel lage bitrate binnen deze banden. 

 

Zie ook: 

Waar is edpnet digitv beschikbaar?

Wat heb ik nodig om edpnet digitv te ontvangen?

Welke zenders kan ik ontvangen met edpnet digitv?

Hoe kan ik mijn huidige abonnement opzeggen en overstappen naar edpnet digitv?

Hoe vraag ik edpnet digtv aan? 

Last updated on May 11, 2017 | Tags: